Wat leeft er op het erf?

Op ons erf vindt u allerlei dieren. Sommige dieren zijn van onszelf, van buren, of logeren een tijdje bij ons.

Onze tuin, die al bijna 20 jaar ecologisch; dus gif-, pesticiden- en kunstmest-vrij wordt onderhouden, trekt daarnaast veel wilde dieren aan. U zult geen strakke tuin aantreffen, brandnetels hebben zelfs op lastig te bereiken plekken hun bestaansrecht. Deze manier van tuinieren biedt een fijne plek voor insecten als wilde bijen, vlinders en libellen.

Padden en egels overwinteren in de houtwallen. Bij erg slecht weer schuilt er een uil in de stal, in de zomer nestelen er boerenzwaluwen. De zwaluwen houden samen met kleine vleermuizen de overlast van muggen onder controle. Onze kat doet dat met de muizen en als de kippen de kans krijgen verslinden zij ook graag een spitsmuisje (ja, echt).

U kijkt op een kraaiennest, zou er voor het derde jaar jongen grootgebracht worden, of pikt het buizerdpaartje het nest in? In de heg bij de kippen leeft een grote familie mussen, een ander deel van de tuin is voor de mezen, al een aantal jaar broeden hier roodborstjes en de kleine bonte specht komt regelmatig langs. Maar misschien wordt dit evenwicht verstoord nu het er op lijkt dat twee valken dit jaar een nest in onze tuin willen gaan maken.

Als de nachtegaal ons niet op een warme zomeravond trakteert op een concert, zijn er een aantal merels die graag de honneurs waarnemen. Elke nacht komt een vos even controleren of de kippetjes wel goed zijn opgeborgen (dat zijn ze) om vervolgens bij de hazen achter de kas te gaan kijken. Afgelopen zomer broedde vlakbij een veldleeuwerik. Het was hopen dat de vossen dit goed verborgen nest niet zouden vinden.

In het aangrenzende duin lopen momenteel wilde pony’s. Geiten waren niet zo’n succes, omdat ze handig het hekwerk wisten te slechten om uitgebreid te gaan smullen van de aanplant op de akkers. Toen mollen onze tuin verwoestten begrepen we dat het een enorm compliment is, want hun aanwezigheid duidt op een rijk bodemleven. Heel enthousiast maakte dat echter niet. In een periode dat het flink waaide hielp het stukjes pcv-buis in hun gangen te steken. Het geluid van de wind in die buisjes verjoeg de mollen voor een tijdje, al voelde het wat laaghartig om blinde mollen op hun gehoor te pakken. Afdoende was het echter niet. Zodra de wind ging liggen waren ze terug. Net als de wind legden wij ons er ook maar bij neer. Ondertussen liep de situatie met onze vrijlopende kippen uit te hand. De tuin van de buurman was ineens interessant, kippen die in de bosrand gingen scharrelen werden ook overdag door de vos versmaad. We moesten in actie komen. Nu hebben de kippen een adventure park in de voortuin en doordat ze daar vol overgave scharrelen hebben ze als onverwachtse bijkomstigheid de mollen uit onze hele tuin weten te verdrijven. Een mooie status quo wat ons betreft.


Honden & kat

Bij aankomst wordt u waarschijnlijk begroet door de bruine labrador van onze overburen. Hij gaat graag met u op pad, dus let altijd even op of hij bij het wegrijden niet stiekem in de auto zit. Zelf hebben wij Sam, een labradoodle. Zij is in begin even waaks, maar ze is een vriendelijke, blije hond. Naast onze eigen hond zullen er altijd wel wat honden bij ons aanwezig zijn, omdat we ook een kleinschalige hondenopvang hebben. In onze blog kunt u alles over ze lezen. Deze honden komen alleen in een omheind gedeelte van de tuin bij ons huis en u zult geen last van ze hebben. In stal woont onze kat Momo. Zij houdt de muizenpopulatie onder controle en is erg op zichzelf. U kunt haar aaien, maar het is een rare, ze kan er in een keer genoeg van hebben en uithalen.

Onze appartementen zijn niet toegankelijk voor huisdieren.

Kippen

Tijdens uw verblijf kunt u genieten van een kakelvers eitje. In de voortuin hebben wij 8 kippen en een haan. Ze hebben er alles wat hun kippenhartje begeert en in ruil leggen ze bijna dagelijks een eitje. Een grote mussenkolonie geniet mee van het kippenvoer. In het voorjaar en tijdens de zomer is het een drukte van jewelste met jonge musjes die gevoerd moeten door pa en ma.

Paarden

Wij hebben twee paarden, die met een schuilstal in een paddock om de vakantiewoning heen staan. Pretty Merlin is een bont paard, verlegen, zachtaardig, maar ook ondeugend. San Ares is onze Spanjaard, die sinds hij in Nederland woont Arie heet. Hij is een enorme knuffel en kan lekker wild doen. Bully is een Fries en logeert een tijdje bij ons. Alle paarden houden van hapjes, maar mogen niet gevoerd worden. Anders zijn ze niet meer bij de tuin weg te slaan en worden ze heel opdringerig. Daarnaast hebben Merlin en Bully een gevoelige spijsvertering en we willen niet dat ze ziek worden.

Bent u voornemens uw paard of paarden mee te nemen naar de Bonaparte? Kijk dan even op onze informatie pagina voor paarden.